F-GAS sub analiza: Ce schimbari va aduce ?
F-GAS sub analiza : Ce schimbari va aduce ?
Comisia Europeană a lansat în consultare publică revizuirea legislaţiei FGAS , astfel partile interesate incearca sa prezica schimbarile care vor avea loc incepand cu anul viitor . Poate părea ușor, dar în realitate nu este, având în vedere toți factorii implicați!
Se așteaptă ca propunerea pentru noua lege FGAS să fie gata până la sfârșitul anului viitor. Între timp, mă voi concentra asupra unor aspecte care au apărut deja în primele luni ale perioadei de consultare prin cinci întrebări la care există deja câteva răspunsuri .
1. Ce s-a realizat până acum?
În primul rând, este important să facem un pas înapoi și să analizați dacă obiectivele reglementărilor anterioare privind F Gas au fost atinse.După cum a spus Lenin odată, „este necesar uneori să faci un pas înapoi pentru a face doi pași înainte”.
Pasul nostru înapoi ne duce în 2015, anul după publicarea reglementărilor anterioare privind F Gas . Vestea bună este că, în acel an,emisiile de gaze incluse în obiectivele climatice ale UE au început să scadă după o creștere de 15 ani! Emisiile provenite de la agenții frigorifici HFC au urmat aceeași tendință de scădere.Mai exact,consumul de HFC în Europa a scăzut cu 38% în 2018, ceea ce înseamnă cu 46% sub limita din 2019 stabilită prin amendamentul Kigali la Protocolul de la Montreal.
În practica, cei care au experimentat schimbările cu care s-a confruntat sectorul HVAC / R de la publicarea F Gas în 2014 s-ar putea să nu fie surprinși să vadă aceste date. Sectorul frigorific a suferit o schimbare majora fiind afectat de restrictiile impuse de valoarea GWP a agentilor frigorifici . Pe de o parte avem dezvoltare accelerata a tehnologiei pentru cresterea eficientiei sistemelor utilizate in refrigerarea comerciala ( de la magazine la supermarketuri ) , care functioneaza pe CO2 . Pe de alta parte inlocuirea agentilor frigorifici cu GWP mare prin utilizarea de agenti frigofici alternativi cu GWP ultra scazut .
Trebuie menționat, totuși, că restricțiile asupra echipamentelor conform GWP-ului frigorific au determinat utilizarea agenților frigorifici GWP mai mici, dar la fel de bine și sistemul cotelor și prețurile crescânde ale agenților frigorifici cu conținut ridicat de GWP au avut un cuvant de spus .
Intr-adevăr,o evaluare a pieței actuale a UE arată că majoritatea sistemelor mici cu divizare simplă vândute în UE, care vor avea o limită GWP de 750 începând cu 2025, au trecut deja de la R-410A (GWP = 2088) la alte alternative precum R-32 (GWP = 675).
2. Ce trebuie îmbunătățit?
După „sărbătorirea” acestor realizări, trebuie să ne oprim și să ne gândim la aspectele care pot fi îmbunătățite.În fruntea acestora se află bătălia împotriva agenților frigorifici ilegali. Întinderea acestei probleme variază în funcție de sursă, totuși este clar că această problemă nu poate fi ignorată.
Potrivit producătorilor de agent frigorific, agenții frigorifici ilegali HFC reprezintă o treime din cotă , cu 34 de milioane de tone de CO2 emise numai în 2018 . Analiza efectuată de ONG-ul Agenției de Investigare a Mediului (EIA) sugerează că importurile de HFC în 2018 au fost mult mai mari, 119 milioane de tone de CO 2 e, în timp ce SEE a raportat 111,8 milioane de tone de CO 2 e, ceea ce înseamnă o discrepanță de 7% în cota . Într-adevăr, militanții climatici au avertizat că reducerile raportate de emisii ignoră comerțul ilegal.
Evident, cantitatea exactă de „intrări ilegale” este foarte dificil de estimat, însă este clar că trebuie intensificate controalele personalizate. Comisia Europeană pare să fie conștientă de acest lucru, iar lupta împotriva importurilor ilegale de HFC în UE este una dintre prioritățile operaționale pentru Oficiul European Antifraudă . Sperăm că această acțiune va aduce rezultatele scontate în următorii câțiva ani, facilitând succesul reglementărilor privind F Gas!
3. Care sunt barierele?
Majoritatea alternativelor la agenții frigorifici cu conținut ridicat de GWP sunt A2L sau A3 (ușor inflamabile sau inflamabile), ceea ce înseamnă că trebuie respectate standardele specifice de siguranță. Comitetele internaționale și naționale depun eforturi considerabile pentru a actualiza aceste standarde și a facilita utilizarea agenților frigorifici inflamabili , ținând seama, de asemenea, de evoluțiile tehnologice. De exemplu, actualizarea la standardul IEC 60335-2-40 a fost publicată acum doi ani, cu adăugări importante, cum ar fi introducerea agenților frigorifici A2L, iar un comitet lucrează deja la o actualizare suplimentară.
Cu toate acestea, diferențele dintre standarde în diferite teritorii fac dificilă înțelegerea care ar trebui aplicată. În plus, companiile care vând produse în diferite țări se confruntă cu provocarea de a le adapta la diferite standarde și chiar de a urmări tendințe diferite datorită ușurinței sau dificultății în respectarea cerințelor specifice ale standardului corespunzător. De exemplu, s-a anunțat deja că standardul UL 60335-2-89 va conține mai multe abateri de la versiunea IEC, cu cerințe diferite pentru sistemele care utilizează agenți frigorifici A2L sau A3. Acest lucru poate duce la creșterea utilizării agenților frigorifici A2L în frigiderele comerciale mici din SUA, spre deosebire de tendința utilizării hidrocarburilor în țările care au adoptat standardul inițial fără modificări, cum ar fi Australia și Noua Zeelandă, sau, probabil, așa cum va face Europa .
4. Care sunt punctele forte?
Tehnologia evoluează și noi soluții presupun utilizarea optima a agentilor frigorifici .
În plus, este de așteptat ca cunoștințele teoretice si practicile referitoare la agenții frigorifici naturali să fie îmbunătățiți în continuare în următorii ani, precum și disponibilitatea personalului calificat care să manipuleze agenți frigorifici inflamabili.
Dezvoltarea tehnologiei se accelerează atunci când este impusă de reglementări;în plus, suntem într-o eră în care tehnologia este dezvoltată foarte repede în fiecare sector. Astfel, reglementările privind gazele fluorurate conduc motorul dezvoltării tehnologiei, în timp ce la rândul său dezvoltarea tehnologiei și experiența corespunzătoare corespunzătoare în utilizarea acesteia facilitează tranziția la agenți frigorifici cu GWP scăzut .
5. Care sunt obiectivele globale?
S-a evidențiat modul în care măsurile care vor fi incluse în noul F GAS vor trebui să fie în concordanță cu acordul verde european și cu amendamentul Kigali la Protocolul de la Montreal.. Scopul acordului european este de a nu avea emisii nete de gaze cu efect de seră până în 2050. Pentru a atinge acest obiectiv, Comisia a prezentat recent un plan de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 cu cel puțin 55% din nivelurile din 1990.
Prin urmare, este de așteptat ca măsurile deja adoptate să fie consolidate, iar revizuirea FGAS va trebui să contribuie la realizarea obiectivelor ambițioase ale Acordului verde european.
Mai mult, sistemul de cote F Gas din 2014 se încheie în 2030, în timp ce amendamentul Kigali la Protocolul de la Montreal dictează pași suplimentari după 2030. Se așteaptă ca noul FGAS să prelungească perioada de reducere treptată după 2030.
În acest scenariu, există multe ipoteze cu privire la ceea ce va include noile reglementări : limita GWP de 750 sau mai mică pentru echipamentele staționare de aer condiționat?
Limita GWP de 150 în loc de 750 pentru sistemele mici de aer condiționat cu o singură împărțire?
Limita GWP mai mică decât cea actuală, 2500, pentru echipamentele frigorifice staționare?
Controale personalizate intensificate pentru a evita intrarea agentilor frigorifici ilegali?
Utilizarea consolidată a sistemelor de detectare și monitorizare a scurgerilor?
Promovarea armonizării între standarde?Recuperare suplimentară, reciclare și recuperare a agenților frigorifici? …
În timp ce așteptăm cu nerăbdare să vedem noua propunere, lucrările privind facilitarea tranziției la agenți frigorifici cu conținut scăzut de GWP continuă.
Scopul este de a contribui la reducerea emisiilor de seră și, în mod ideal, de a face doi pași înainte!